Vet rätt tidpunkt för att sälja en vinnande aktie

Teoretiskt sett innebär förmågan att tjäna pengar på aktier två viktiga beslut: att köpa vid rätt tidpunkt och att sälja vid rätt tidpunkt. För att göra vinst måste du genomföra båda dessa beslut på rätt sätt. Avkastningen på en investering bestäms först av inköpspriset.

Man skulle kunna hävda att en vinst eller förlust görs i samma ögonblick som den köps; köparen vet bara inte om det förrän den säljs. Men medan köpet till rätt pris i slutändan kan avgöra den vinst som uppnås, garanterar försäljningen till rätt pris vinsten (om någon). Om du inte säljer vid rätt tidpunkt försvinner fördelarna med att köpa vid rätt tidpunkt. 

Många investerare har problem med att sälja en aktie, och ibland bottnar orsaken i den medfödda mänskliga tendensen till girighet. Det finns dock flera strategier som du kan använda för att identifiera när det är (och när det inte är) en bra tidpunkt att sälja. Det viktigaste med dessa strategier är att de försöker ta bort en del av de mänskliga känslorna från beslutsprocessen.

Här är ett alltför vanligt scenario: Du köper aktier för 25 dollar med avsikt att sälja dem om de når 30 dollar. Aktien når 30 dollar och du bestämmer dig för att hålla ut för ytterligare några vinster. Aktien når 32 dollar och girigheten tar över rationaliteten. Plötsligt sjunker aktiekursen tillbaka till 29 dollar. Du säger till dig själv att du bara ska vänta tills den når 30 dollar igen. Detta händer aldrig. Till slut ger du efter för frustrationen och säljer med förlust när aktien når 23 dollar.

I det här scenariot kan man säga att girighet och känslor har övervunnit det rationella omdömet. Förlusten blev 2 dollar per aktie, men du kunde faktiskt ha gjort en vinst på 7 dollar när aktien nådde sin högsta nivå.

Du hittar många fler leverantörer och affärsmöjligheter under den här länken: när är det läge att sälja aktier

Dessa pappersförluster är kanske bättre att ignorera än att gräma sig över, men den verkliga frågan är investerarens skäl till att sälja eller inte sälja. För att ta bort den mänskliga naturen från ekvationen i framtiden kan du överväga att använda en limitorder, som automatiskt säljer aktien när den når ditt målpris. Du kommer inte ens att behöva se aktien gå upp och ner. Du får ett meddelande när din säljorder är placerad.

Det är mycket möjligt att en aktie du just köpt kan stiga dramatiskt på kort tid. Många av de bästa investerarna är de mest ödmjuka investerarna. Ta inte den snabba uppgången som en bekräftelse på att du är smartare än den totala marknaden. Det ligger i ditt eget intresse att sälja aktien.

Varje försäljning som leder till vinst är en bra försäljning, särskilt om resonemanget bakom den är sunt. När en försäljning resulterar i en förlust med en förståelse för varför förlusten uppstod kan även den betraktas som en bra försäljning. Försäljning är ett dåligt beslut endast när det dikteras av känslor i stället för av data och analys.